De passie voor techniek overbrengen via het Edulab
Ruim 30 jaar geleden begon Ard zijn loopbaan bij Actemium. Jarenlang ondersteunde hij allerlei opdrachtgevers binnen de industrie als Lead Engineer Software. Zijn passie voor techniek en kennis overdragen aan de nieuwe generatie deed hij altijd al graag. Toen de mogelijkheid voorbijkwam om dit fulltime te doen als Edulab Coördinator kon Ard die kans niet laten schieten. Deze rol vervult hij inmiddels ruim acht jaar. Het Edulab is uitgegroeid tot een technische proeftuin. Techniek van morgen wordt hier beschikbaar gesteld voor onder andere scholieren, studenten en professionals. Zij komen hier samen om up-to-date te blijven van de laatste ontwikkelingen. Door een breed aanbod van workshops, trainingen en stage- en afstudeeropdrachten brengt het Edulab techniek en innovatie samen. Ard speelt hier een sleutelrol in.
Je kunt hier zowel verticaal als horizontaal groeien
Wat betekent ‘Actemium is vooruitgaan’ voor jou?
“De mogelijkheden die je krijgt. Er wordt echt met je meegedacht en dat gaat verder dan het werk alleen. Ook privé. Dat zie je bijvoorbeeld terug in loopbaanontwikkeling. Je kunt hier zowel verticaal als horizontaal groeien. Dus wil je meer richting het management? Of verbreden binnen de techniek? De mogelijkheden zijn er en je krijgt de juiste trainingen of opleidingen om daar te komen. Het is wel belangrijk dat je dit zelf aangeeft, maar als je dat doet zie je dat er écht naar je geluisterd wordt. Door de leidinggevenden, maar ook onderling. Als je een technische vraag hebt of er is een probleem dan staan we altijd voor elkaar klaar. Zo heb je nooit het gevoel dat je er alleen voor staat. Dat zie je nadat de werkdag is afgelopen ook terug. Voor collega’s die dat leuk vinden worden er veel initiatieven buiten het werk om georganiseerd, bijvoorbeeld fietstochten of hardloopwedstrijden waar je als team aan meedoet.”
Ik sta aan de start van het wervingsproces: het begint met interesse in het vakgebied
Hoe breng jij Actemium verder vooruit?
“Door de jeugd te enthousiasmeren voor techniek, door ons verhaal te vertellen en te laten zien wie we zijn en wat we doen. Eigenlijk sta ik helemaal aan het begin van het wervingsproces, want het start met de interesse in techniek. De jeugd moet blijven kiezen voor technische studies op MBO-, HBO- en WO-niveau en dat zaadje plant je al bij leerlingen op de basisschool. Om te zorgen dat scholieren die het Edulab bezoeken aangehaakt blijven stem ik het programma op de doelgroep af. Komt er bijvoorbeeld een groep van 30 basisschoolleerlingen? Dan organiseren we een soort speurtocht, waar collega’s uit de operatie helpen en meer vertellen over de installaties die we hebben staan. Ook laten we zo’n groep mini robotjes programmeren. In een programma van ongeveer twee uur laat je ze kennismaken met verschillende facetten binnen de techniek. Maar we ontvangen ook studenten van het voorgezet onderwijs, of MBO- en HBO-klassen. Elke groep probeer ik uit te dagen met een programma dat op hen is afgestemd. Dat kan ook in de vorm van een schoolopdracht of stage. Deze initiatieven worden niet alleen erg gewaardeerd door de verschillende scholen waar we mee samenwerken, we krijgen dit ook terug van onze opdrachtgevers. Het is mooi dat we als Actemium zijnde groot genoeg zijn om dit te kunnen doen en te zorgen dat, ook de nieuwe generatie, voor de techniek blijft kiezen.”
Hoe voelt het om te horen dat collega’s jou zo herkennen in ‘Actemium is vooruitgaan’?
“Dat is heel mooi, ik doe dit werk met ontzettend veel plezier!”